top of page
Search
Writer's pictureHeikki Keskiväli

Fifty shades of P/E

Valitessaan yhtiöitä, tyypillinen osakepoimija säntää tarkastelemaan P/E-lukua. Korkea luku on huono, matala on hyvä - sanotaan.

 

Usein huomaamatta jää, että P/E-luvun voi laskea todella monin eri tavoin ("fifty shades of P/E"). Tutustutaan niistä kahdeksaan hyödyntäen NVIDIA:a esimerkkinä.

Ajatus kirjoitukseen syntyi keskustelusta X-viestipalvelussa Jukka Lepikön kanssa juurikin NVIDIA:an liittyen.

 

Tässä esitetyt luvut on kerätty kirjoituksen lopussa jaettuun taulukkoon, johon kukin voi halutessaan tutustua. Nyt kuitenkin P/E-lukujen pariin.

 

P/E-luku jakaa yrityksen markkina-arvon P (price) tuloksella E (earnings). Markkina-arvo lasketaan kertomalla osakkeiden lukumäärä osakekohtaisella hinnalla ja on aina kunkin tarkasteluhetken tosiasia. Alla esimerkki NVIDIA:a hyödyntäen kirjoitushetken tiedoin.

 

Tulosta E käsitellään kuitenkin usein varsin eri tavoin.

Yhtiön tulosta voidaan nimittäin katsoa taaksepäin ja eteenpäin, tai tehdä variaatioita niiden välillä. Aloitetaan taaksepäin katsovista.

 

Tyypillisin tapa laskea P/E on käyttää viimeisen 12 kuukauden toteutunutta, siis rullaavaa vuoden tulosta.

Yhtiöt ovat tyypillisesti syklien riepoteltavana. Siksi voi olla vaarallista käyttää yhden vuoden tulosta - sen sijaan tuloksia voi tasoittaa useamman vuoden yli.

 

Yksi tapa on ”normalisoida” tulosta esimerkiksi laskemalla viimeisen kolmen vuoden liukuvan keskiarvon.

Monet syklit kestävät kolmea vuotta kauemmin, minkä vuoksi joku voisi suosia esimerkiksi kolmen vuoden keskiarvon sijasta viittä vuotta.

 

Näin mukaan tuloksen arviointiin mahtuu enemmän hyviä ja huonoja aikoja.

Vieläkin pidemmälle menee niin sanottu syklit tasoittava Shillerin P/E. Tyypillisesti maltillisemmin kasvaviin indekseihin sovellettu luku huomioi jopa 10 vuoden keskiarvon.

 

Nopeasti kasvavalle yhtiölle, kuten NVIDIA, tällainen antaa jo mitä kummallisempia tuloksia.

Tulosten tasoittaminen pitkillä historiallisilla keskiarvoilla painottaa menneisyyttä.

 

Nopeasti kasvavien yhtiöiden, kuten NVIDIA:n, tapauksessa tulokset voivat johtaa sijoittajaa hyvin väärille poluille. Otetaan siis seuraavaksi huomioon myös tulevaa.


Kuten monet yhtiöt, myös NVIDIA ohjeistaa tulevan neljänneksen tulosta, esimerkiksi viime neljänneksellä tähän tyyliin:


 

Voimme ottaa tämän ohjeistuksen ja yhdistää sen edelliseen kolmeen toteutuneen neljänneksen tulokseen saadaksemme niin mennyttä kuin tulevaakin yhdistävän tuloksen.

Valtavia kasvuloikkia ottavilla yhtiöillä karkea arvio tulevasta voi olla juuri viimeisimpänä toteutunut tulos.

 

Tällaisessa tapauksessa voi ottaa viimeisimmän neljänneksen tuloksen ja yksinkertaisesti olettaa sen toistuvan koko vuoden ajan, siis neljä kertaa.

Toistaiseksi olemme käyttäneet yhtiön itse tuottamia tuloksia ohjeistuksineen hyödyksi. Seuraavaksi katsomme vieläkin kauemmas tulevaan ja tukeudumme analyytikoiden antamiin tulosennusteisiin.

 

Ensimmäisenä vuorossa on kuluva tilikausi 2025.

Jos sijoittaja haluaa painottaa entistäkin enemmän tulevaisuuden merkitystä, on halukkaille tarjolla myös seuraavan tilikauden 2026 tulosennusteet.

 

Näiden pohjalta saa vielä yhden P/E-luvun lisää määritettyä.

Olemme käyneet hyvin erilaisia tapoja määrittää tuloksen yhtiölle. Kerätään yhteen, minkälaisia tuloksia NVIDIA:lle näin saadaan.

 

Ero pienimpien ja suurimpien arvioiden välillä on jopa kymmenkertainen. Siinä on sijoittajalla miettimistä, mikä edustaa normaalitilaa.

Koska tulokset vaihtelevat eri menetelmissä valtavasti, niin sitä silloin tekee myös tuloksen pohjalta määritetty P/E-luku.

 

Tämä on juuri se syy, miksi P/E-lukua paljon tärkeämpää on ymmärtää, mistä se koostuu ja mitä se edustaa.

Kaikki kirjoituksessa käytetyt luvut löytyvät kiinnostuneille oheisesta Google Sheetistä. Taulukon voi halutessaan ladata itselleen esimerkiksi Excel-muodossa.


Toivottavasti tämän kirjoituksen myötä P/E-lukujen kriittinen arviointi ja tulkinta on piirun verran helpompaa.


Jos tykkäsit tai opit uutta ja hyödyllistä, suurkiitos postilistalle liittymisestä ja tämän kirjoituksen jakamisesta eteenpäin, jotta muutkin aiheesta kiinnostuneet löytävät paikalle.


Mikäli kaipaat lisää käytännönläheisiä oppeja osakepoiminnan maailmasta, kannattaa harkita Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssia (asiakastyytyväisyys NPS yli 80), joka on tehnyt sijoittamisen aloittamisesta helppoa jo sadoille kanssasijoittajille. Jokaista ostettua kurssia kohden jaetaan yksi ilmaiseksi nuorille oppilaitoksiin - kiitos jokaiselle kurssin hankkineelle tämän mahdollistamisesta.


Kiitos paljon lukemisesta!


889 views0 comments

Recent Posts

Comments


bottom of page