top of page
Search
Writer's pictureHeikki Keskiväli

Uusi pohjoismainen omistus

Taannoisessa Talouselämän jutussa kerroin siirtäneeni painopistettä Yhdysvalloista Pohjoismaihin. Sijoittamisesta voi tehdä monimutkaista, mutta parhaimmillaan sijoitusteesi kiteytyy muutamaan peruspalaseen. Tutustutaan siis esimerkkinä uuteen pohjoismaiseen omistukseeni.



Kyseessä on ruotsalainen halpakauppaketju Rusta. Keltaisen värimaailman leimaama Rusta on suomalaisillekin tuttu liike, sillä yhtiö osti vuonna 2018 Hong Kong -ketjun ja muutti sen 24 liikettä Rusta-brändin alle kaksi vuotta myöhemmin 2020.

 

Suomen lisäksi Rusta toimii Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa yhteensä 212 liikkeen voimin.



Tavarataloketjuja on monia, mutta jokaisella on hieman muista poikkeava kulma. Liikkeessä käynnin perusteella Rusta vaikutti itselle olevan IKEAn ja Tokmannin välimaastossa, ikään kuin pienikokoisuudesta johtuen helppokäyttöisempi IKEA.

 

Rusta ei myy tyypillisesti matalakatteista ruokaa ja on keskittynyt erityisesti sisustamiseen, mikä näkyy myös naisten suurena osuutena asiakaskunnassa. Samalla myyntikate on useita verrokkeja korkeammalla, miltei 45% tasolla.



Halpakaupoissa on erityisesti yksi houkutteleva puoli; ne parantavat juoksuaan taantumassa, kuten kuva Rustan listautumisesitteestä osoittaa.

 

Ihmisten joutuessa taloudelliseen ahdinkoon, edullisempia tuotteita myyvät yritykset pärjäävät kalliita myyviä paremmin. Tämä tuo turvaa hankalien aikojen koittaessa.



Lähdetään kuitenkin arvioimaan Rustan houkuttelevuutta numeroiden kautta sijoituskohteena. Kolme keskeistä kysymystä on:

 

1)     Paljon tulostuotto on tällä hetkellä?

2)     Miten liikkeiden lukumäärä kehittyy?

3)     Miten liikekohtainen myynti kehittyy?

 

Ensimmäinen kertoo nykytuotosta, kaksi jälkimmäistä määrittävät kasvun.


Aloitetaan tulostuotosta.

 

On tärkeä huomata, että Rusta panostaa kansainväliseen kasvuun. Tämän vuoksi jo kypsyneempi Ruotsin markkina takoo Puuilon kaltaista 17% vuokrasopimusveloista ja kuoletuksista oikaistua liikevoittomarginaalia (EBITA pl. IFRS16), kun nopeammin kasvavat Suomi ja Saksa ovat vasta kääntyneet voitolliseksi.



Eri maiden kannattavuuden lisäksi Rustalla on pääkonttorikuluja ”central functions” noin 6.9% liikevaihdosta (vuosi sitten 7.7%).

 

Vaikka Rusta onkin kasvattanut liikevaihtoaan, nämä kulut eivät ole vastaavasti nousseet ja niiden suhteellisen osuuden voi olettaa jatkavan laskuaan. Yhtiö siis skaalautuu.



Tekemällä tämän harjoituksen, arvioimme ikään kuin sen tuloskunnon, mitä kohti Rusta on (näillä oletuksilla) kannattavuudessa menossa.

 

Kuten Wayne Gretzky sanoo, ei kannata luistella sinne missä kiekko on vaan minne se on menossa.



Lasketaan Rustan tulostuotto olettamalla kypsyneen kotimarkkinan kaltainen 15% liikevoittomarginaali myös muille markkina-alueille, vähennettynä 6% keskuskuluilla.

 

Näin saadaan 9% (=15%-6%) liikevoittomarginaali (vuokrasopimusveloista siivottu EBITA-%) nykyiselle 11,116 mSEK liikevaihdolle eli miljardi liikevoittoa. Rustan liikevoittomarginaali on tällä hetkellä 5.3%, mutta yhtiö itse ohjeistaa 8% tavoitetta.

 

Näin ollen johdettu 9% liikevoittomarginaali ei ole tyystin kaukaa haettu, vaikka tietenkin vaatii erinomaista, pitkäjänteistä tekemistä ja annetun ohjeistuksen ylittämistä.



Koska Rustalla on 152 mlj osaketta, vastaa kirjoitushetkellä 78 SEK osake 11,9 bSEK markkina-arvoa. Yhtiö on nettovelaton (pl. vuokrasopimusvelat), joten tulostuotoksi saadaan näin ollen 8% (= EBIT/EV = 1/11.9).


Tulostuotto oli ensimmäinen osa kokonaistuottoa. Sitten vuorossa on liikevaihdon kehittyminen, jossa kaksi keskeistä osaa:

 

  • liikemäärän kasvu

  • liikekohtainen kasvu


Liikekohtaisen myynnin kohentumista mitataan tyypillisesti mittarilla ”same-store sales” tai Rustan tapauksessa ”like-for-like growth” eli ”LFL”.

 

Viimeisen 5 vuoden aikana tämä ollut Rustalla noin 5% tasolla.



Vertailun vuoksi, ohessa eri kansainvälisten menestyskonseptien pitkän aikavälin liikekohtainen vuosikasvutahti (CAGR) eri aikakausina.

 

AutoZone 2% (1991-2021)

McDonald’s 4% (1965-2021)

Home Depot 6% (1982-2022)

Costco 7% (1986-2021)

Walmart 8% (1971-2022)

Floor and Decor 15% (2012-2021)


Jäljellä on vielä Rustan liikkeiden kappalemäärän kasvu.

 

Seuraavalle 3 vuodelle yhtiö suunnittelee 40-60 avausta aiemman 212 liikkeen lisäksi. Vuositasolla tämä vastaa 6-9% vuosikasvutahtia.



Kasvuun liittyvät oletukset ovat pitkälti linjassa myös yhtiön oman – mielestäni konservatiivisen – ohjeistuksen kanssa, joka olettaa orgaanista 8% vuosikasvua ja 3% LFL-vuosikasvua.

 

Näiden lukujen väliin jäävät 5% selittää juurikin liikkeiden lukumäärän vuosikasvu.



Näiden kolmen keskeisen ajurin myötä voimme vetää nyt yhteen pidemmän aikavälin yksinkertaistetun tuotto-odotuksen, mikä tietenkin täysin riippuvainen lopullisista toteumista.

 

Omaan silmään mahdollisuus Rustassa on houkutteleva ja siksi omistan yhtiötä keskihintaan 72,7 SEK.



Rustaa käsiteltiin myös taannoisessa Kästi & Keskiväli -jaksossa, jossa vertailimme yhtiötä toiseen itselle mieluisaan suomalaisverrokki Puuiloon.

 

Taustoitukseksi kannattaa myös kuunnella kyseinen jakso!



On tärkeä huomata, ettei harjoituksessa oteta lainkaan kantaa arvostustason muutokseen – ainoastaan liiketoiminnan kehittymiseen ja nykyiseen hintatasoon. Mahdollinen arvostustason venyminen tai kutistuminen lopulta tuo oman lisänsä lopputulokseen.

 

Loppuun vielä lyhyt listaus, mitä tulevina vuosina aion tarkasti seurata:

 

  • kasvumarkkinoiden kannattavuuden parantumista kohti Ruotsin vastaavaa

  • marginaalien (myyntikate- ja liikevoitto-) kehittymistä

  • käyttöpääoman kehittymistä parempaan

  • keskustoimintokulujen suhteellista laskua

  • uusien liikkeiden avaamistahtia

  • "like-for-like" -kasvua (LFL)


On syytä huomata, että tehty harjoitus on yksinkertaistus eikä huomioi esimerkiksi kassavirtaprofiilia tai pääoman käytön tehokkuutta. Vaikka teen sijoitukseni aina lähtökohtaisesti vähintään viideksi vuodeksi, saatan muuttaa mieleni minä hetkenä hyvänsä siitä erikseen kenellekään ilmoittamatta.

 

Siksi on erityisen tärkeä pohtia itse niin perusteluja, riskejä kuin vaihtoehtojakin eikä sokeasti peesata yhtiötä omistavia (Nordnetissä kirjoitushetkellä 2 480 kpl). Keskustelua yhtiöstä voi jatkaa esimerkiksi Inderesin Rusta-keskusteluketjussa.


Mikäli kaipaat lisää käytännönläheisiä oppeja osakepoiminnan maailmasta, kannattaa harkita Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssia, joka on tehnyt sijoittamisen aloittamisesta helppoa jo sadoille kanssasijoittajille. Jokaista ostettua kurssia kohden jaetaan yksi ilmaiseksi nuorille oppilaitoksiin - kiitos jokaiselle kurssin hankkineelle tämän mahdollistamisesta!


Jos tykkäsit tai opit uutta ja hyödyllistä, suurkiitos postilistalle liittymisestä ja tämän kirjoituksen jakamisesta eteenpäin, jotta muutkin aiheesta kiinnostuneet löytävät paikalle. Kuulen mieluusti myös toiveita seuraavista kirjoitusten aiheista, joita voi ehdottaa kommentoimalla alle tai olla suoraan muuten yhteydessä.


Kiitos paljon lukemisesta!



2,814 views0 comments

Recent Posts

Comentarios


bottom of page